Architektūra, neabejotinai yra reprezentatyvi visuomeninę aplinką formuojanti kultūros šaka, apjungianti savyje mokslą, techniką ir meną. Mes nuolat esame kažkokioje architektūrinėje aplinkoje – gyvename, dirbame, kuriame ir didžiuojamės ja. Pristatome Jums ketvirčio amžiaus – Nepriklausomos Lietuvos (1990 – 2019 ) architektūros pastatų kolekciją. Dauguma, tai Visuomenininės paskirties objektai, kadangi šioje architektūros srityje užgimsta novacijos, atrandami nauji estetiniai bruožai, reikšmingai darantys įtaką bendrai architektūros tėkmei. Ši kolekcija suskirstyta pagal metus, aiškiai parodo nepriklausomos Lietuvos architektūros kismą, nuo vos kelių pastebimų objektų, iki dinamiško, kokybiško architektūros srauto pastaraisiais metais.

Ši Lietuvos architektūros apžvalgos kolekcija neapima įmanomos architektūrinės kūrybos visumos, nes ji tampa neaprėpiama vartojimui. Todėl daugiausiai publikuojama visuomeninių pastatų, kaip architektūros meninio flagmano sritis, kuri taip pat nėra inventorinė, joje atsispindi mūsų nuomone, vertingiausi laikmečio objektai. Šia paroda siekiama pristatyti ne tik architektūros, bet ir kultūros, istorijos kaitą per pastaruosius 29-erius metus Lietuvoje. Parodoje surinkta išskirtinių pastatų kolekcija, iliustruota originaliomis to laikmečio nuotraukomis bei papildyta profesionalų įžvalgomis apie juos. Kiekvienas objektas pristatomas ne tik lietuvių, bet ir anglų kalbomis, siekiant su Lietuvos architektūra supažindinti ir užsienio svečius. Parodos tikslas apkeliauti kuo daugiau Lietuvos miestų, parodant geriausius Lietuvos architektūros pavyzdžius.

Šiuo projektu bus skatinamas domėjimasis šiuolaikine architektūra, parodos pagalba bus pasiekiama itin platii auditorija. Profesionalių autorių straipsniai (versti ir į anglų kalbą) padės pristatyti architektūrinę kaitą Lietuvoje ir suteiks gebėjimą atpažinti kokybišką architektūrą.  Parodoje pristatyta 128-i geriausi Lietuvos architektūriniai objektai, planuojama parodą pildyti naujais objektais. Publikuojamos ne tik archyvinės, bet ir naujai darytos nuotraukos bei brėžiniai. Išliekamoji šios parodos vertė išties didelė, kadangi vien objektų atranka bei archyvinės medžiagos publikavimas tiek Lietuvos, tiek tarptautinei rinkai yra išties svarbus.

Pirmasis miestas, kuriame eksponuojama ši paroda – Palanga. Architektų dienos proga, Liepos 1 d. paroda atidaryta šalia Palangos senosios gimnazijos, Jūratės gatvėje.

error: