Architektai: UAB „T.Balčiūno architektūros biuras “ (Tadas Balčiūnas, Žilvinas Jagėla, Rūta Petraitytė, Antanas Dominas);

Konstruktoriai: D.Bulybenko konstruktorių grupė;

Užsakovas:UAB „Merko“;

Sklypo plotas: 2828 kv.m.;

Pastato plotas: 5427 kv.m.; 

Realizacija: 2016 m;

Vieta: Daugėliškio g. 57, Vilnius;

Nuotraukos: Archiforma 

 

„Sparčiai tankėjantis Šnipiškių rajonas kelia daug diskusijų tiek vietinei gyventojų bendruomenei, tiek investuotojams ar projektuotojams. Nors rajonas yra gana didelis ir Žalgirio gatvės dalinamas į dvi dalis: senąsias ir naująsias Šnipiškes, daugiausiai dėmesio skiriama arčiau centro esančiai senajai daliai. Dėl sudėtingos urbanistinės rajono situacijos ir vertybinio nesutarimo, padaugėjo nekontekstualių, architektūriškai neišvystytų projektų. Tačiau yra ir priešingų pavyzdžių. Apžvelgiamas daugiabutis yra Daugėliškio/ Krokuvos gatvėje, nors kiemo fasadas atsiveria į Linkmenų gatvę, kurios išklotinė, priešingai nei jau minėtų gatvių, yra industrinio charakterio. Senąją architektūrą mena tik šalia esantis XX a. pastatytas plytų mūro gyvenamasis namas. Būtent į šį pastatą atsukta daugiabučio ugniasienė, o pats pastatas suprojektuotas perimetrinio užstatymo principais.

Daugėliškio gatvę formuoja ištisinis šešių aukštų daugiabučio fasadas. Griežtas ir stambus pastato tūris smulkinamas laikančiųjų elementų žaisme fasade, o balkonų įgilinimas pabrėžiamas tinkuojant sieną tamsiu atspalviu. Dominuojanti balta fasado spalva ir griežtas tūris kontrastingai išskiria pastatą iš jį supančios aplinkos, tuo tarsi pabrėžiant naujos kokybiškos aplinkos ir architektūros atėjimą į šią apleistą miesto dalį.

 

error: