Naujuoju Vilniaus centru vadinama dešiniojo Neries kranto Konstitucijos prospekto atkarpa po truputį formuoja savo veidą. Architektūrinės kalvos ansamblį ruošiamasi papildyti naujais išskirtiniais pastatais, jau senokai rengiami architektūriniai konkursai. Ties Nacionaline dailės galerija ligi šiol pasibaigę traukos objektai bei viešosios erdvės pagaliau turės tąsą – Konstitucijos prospektą vainikuos verslo kompleksas „K29“, projektuotas studijos „Archinova“ kartu su „PLH arkitekter“.

K29 (1)

Verslo komplekso nauda miestui neabejotina – kaip ir dera, kompleksas tarnaus ne vien tik pastatu besinaudojantiems žmonėms, bet ir miestiečiams ar miesto svečiams – šalia suprojektuotos žaliosios erdvės, parkas, atsveriantys miesto transporto arterijas bei papildantys skurdžią Konstitucijos prospekto viešųjų erdvių struktūrą. Be visuomenei teikiamos naudos, K29 kompleksas taip pat sukuria daugiau nei 14 tūkst. kvadratinių metrų nuomos ploto, skirto įvairaus dydžio verslui.
Šiuo metu jau statomo K29 istorija mena dar 2011-uosius metus, kai Lietuvos architektų sąjungos kviestiniame architektūriniame konkurse laimėjo “Archinovos” ir „PLH arkitekter“ studijų projektas. Tuomet sukritikuotas dėl atviro tipo biurų struktūros, šiandieninėmis akimis tokia struktūra tampa K29 išskirtinumu ir kokybiškų erdvių formantu. Nuo 2011-ųjų metų projektas šiek tiek pakito, tačiau neprarado savo pradinės struktūros ir išraiškos.
Įsikūręs Konstitucijos prospekto gale, 29-uoju numeriu pažymėtame sklype, o taip pat ribojamas geležinio vilko gatvės, bei platėsiančios Lvovo gatvės, kompleksas tampa aktyvaus transporto mazgo akcentu. Sklypas yra neišvystytoje šiaurės vakarinėje Konstitucijos prospekto dalyje. Dešiniojo Neries kranto bei Konstitucijos prospekto užstatymas planuojamas kaip įvairių funkcijų statinių ir viešųjų erdvių visuma. Šiaurinė Konstitucijos prospekto išklotinė pradėta formuoti nuo savivaldybės ir Europos daugiafunkcinio komplekso, ribojančių naująją Europos aikštę, kvartalo. Europos aikštė susieta pėsčiųjų ryšiais su upės krantine, istoriniu miesto centru bei planuojamu tankaus užstatymo miesto centru Šnipiškėse. K29 kvartalas ribojasi tiek su Neries krantinės šlaito urbanizuojama struktūra (pietuose), tiek su upės senvagės parku (šiaurėje), todėl suprojektuota nauja viešoji erdvė (aikštė/skveras) sukuria betarpiškus pėsčiųjų ryšius tarp jų. Suprojektuotas skveras išnaudoja esamą infrastruktūrą (analogišką Europos aikštei), užtikrinančią žmonių srautus: viešojo transporto stoteles, požeminę pėsčiųjų perėją, susiklosčiusius pėsčiųjų migracinius koridorius. Kompleksas daug dėmesio skiria rekreacijai – viso net 2ha ploto. Ties Lietuvos vaikų ir jaunimo centru numatyta aktyvi zona jaunimui – aikštė su sporto inventoriumi, skveras. Ramioji zona – tėvams su mažais vaikais – lauko terasa vidiniame pastato kiemelyje. Likęs plotas – parkas bei antžeminės automobilių stovėjimo vietos. Numatyta, kad „k29“ parkas taps jungiamąja grandimi tarp Konstitucijos prospekto, Neries pakrantės ir būsimo Japoniško sodo, čia numatytos pėsčiųjų ir dviratininkų jungtys.
Kompleksas atkuria svarbią miestui istorinio Ukmergės kelio trasą, jos kryptimi pastato pirmasis aukštas perkertamas, formuojamas pėsčiųjų pasažas, sąmoningai nukreipiantis pėsčiųjų srautus į pagrindinį pastato įėjimą – pasaže. Pats pastatas orientuotas beveik šiaurės-pietų kryptimis, ilgaja ašimi lygiagretus dabartinei Ukmergės gatvei, trumpaja – Konstitucijos prospektui bei Lvovo gatvei. Patekimas į sklypą planuojamas iš šiaurinės pusės – Lvovo gatvės. Suprojektuota vidinė sklypo gatvelė, apjuosianti pastatą, tarnaujanti automobilių srautui. Ši gatvė kerta pėsčiųjų skersinį taką, kas yra komplikuota. Patekimas į požeminį parkingą – nusukus nuo planuojamos vidinės gatvės, šiaurinėje sklypo dalyje.
Pastato tūrinė išraiška – organiška, tačiau kartu minimalištiškai lakoniška – elipsės plano formos aštuonaukštis su dengtu atriumu. Tūriui dinamikos įneša nusklembtas stogas, besileidžiantis link senamiesčio. Nuo pirminio projekto 2011-iais metais pastato fasadai išsigrynino, atsisakė nereikalingų detalių, tokių kaip banguojanti pirmų aukštų kreivė ties įėjimais ar apželdintas stogas, taip pat parinktas racionalesnė stogo kryptis – dabar jis atsuktas ne į pietus, o į pietrytinę pusę. Pastato fasadai – minimalistiniai, dvigubi skaidraus stiklo fasadai su žaliuzėmis, kurios reguliuoja saulės šviesos patekimą į pastatą. Žaliuzės sudaro fasado ornamentą, kuris nors ir tradicinis – šachmatiškas – bet puikiai tinka aiškiai pastato formai. Fasado apdailos medžiagos natūralios – skaidrus stiklas, metalas.
Pastatas yra 8 aukštų. Kiekvieno aukšto plotis nuo išorės sienos iki atriumo yra 12 metrų, o kai kuriose pastato dalyse 18 metrų. Aštuoni antžeminiai pastato aukštai – biurų erdvės, pirmajame aukšte be biurų taip pat suprojektuota kavinė bei rekreacinė bendra erdvė ties atriumu, įėjimo į viršutiniuose aukštuose esančius biurus vartai, informacijos taškai, bei auditorijos renginiams. Kadangi pirmasis pastato aukštas dalomas pasažo, mažesnysis elementas traktuojamas kaip atskiras biuras, šiek tiek privatesnis, su atskirais įėjimais iš lauko. Du požeminiai aukštai skirti automobilių stovėjimo aikštelei.
Pastate labai svarbi jo vidinė struktūra. Pagrindinė pastato erdvė – dengtas atriumas, vienijantis visus verslo centro aukštus, suteikiantis naturalios šviesos srautą. Čia išsidėstę vertikalūs ryšiai – keturi panoraminiai liftai. Atriumą kerta tilteliai – jais jungiamos patalpos abipus atriumo. Kiekvienas aukštas yra suskirstytas į tris segmentus, kiekvienas jų turi laiptinės ir sanitarinių mazgų bloką. Projekto kredo – sukurtas žmonėms. Tai svarbiausias principas projektuojant ir statant kompleksą bei kuriant lanksčią vidaus erdvės planavimo struktūrą. Todel svarbiausias vidinės struktūros elementas – atviro tipo erdvės, kurios lengvai transformuojasi į uždaresnes erdves. Atviro plano biurai jau seniai pamėgti dėl savo socialinių bei estetinių ypatumų. Čia verslui siūlomi įvairaus dydžio, lengvai transformuojami A klasės biurai. Jie pritaikyti tiek didelėms, tiek ir smulkesnėms įmonėms. Itin efektyviai suprojektuotas pastato kolonų tinklas leis maksimaliai išnaudoti biurų erdves. Uždaresnės patalpos(pasitarimų kambariai ar pan.) traktuojami kaip taškiniai elemenai visuminėje erdvėje. Taip pat galimas įprastas patalpų skaidymas atitvaromis. Skaidymas į kabinetus, nors ir traktuojamas kaip lengvas procesas, labai atsilieptų erdvės kokybei ir ją sužalotų, todėl svarbu reglamentuoti atitvėrimo principus.
Biurų interjeras – skandinaviškai minimalus. Čia vyrauja pasteliniai natūralūs medžiagų atspalviai, šviesios erdvės, kuriama neblaškanti darbo aplinka. Naudojamos aukščiausios kokybės, natūralios medžiagos bei jų deriniai – natūralus akmuo, medis, plienas, aukštos kokybės kiliminė danga. Pažangūs projektavimo ir interjero sprendimai užtikrina akustinį vidaus erdvių komfortą, sulaiko garsą ir sugeria triukšmą.
Negalima nepaminėti energetinių klausimų, ypač akcentuojamos technologijos, įdiegtos pastate. Pastato inžinerinės sistemos valdomos atsižvelgiant į vidaus ir išorės klimato sąlygas, patalpų užimtumą. Modernus dvigubas verslo centro fasadas leidžia veiksmingai kontroliuoti į vidų patenkančią saulės šviesą ir sumažinti pastato šildymo, vėsinimo ir vėdinimo sąnaudas. Vasarą čia maloniai vėsu, o žiemą šilta. Verslo centre numatyta galimybė drėkinti patalpų orą. Dar vienas pažangus sprendimas, pritaikytas verslo centre „k29“, patalpų vėdinimui pasitelkiamos šalčio sijos. Tai šiuolaikinis būdas užtikrinti ekonomišką, betriukšmį, mažo oro judrumo vėsinimą. Vasarą pastatas vėdinamas ir išorės oru, naktį automatiškai praveriant vidinius dvigubo fasado langus patalpoms vėdinti. Langus galima atsidaryti ir patalpų temperatūrą reguliuoti patiems. Dvigubas fasadas sulaiko garsą, todėl verslo centre bus tylu, nepaisant transporto gausmo.
K29 verslo kompleksas yra neabejotinai aukštos kokybės biurų pastatas, atitinkantis 21-ojo amžiaus tendencijas. Komplekso šūkis “sukurtas žmonėms” yra pagrįstas tiek dėl vidinės pastato struktūros, tiek dėl viešųjų erdvių duoklės miestui, tiek dėl energetinio tvarumo aspekto. Artėjantis projekto įgyvendinimas suteiks visam Konstitucijos prospektui naujos kokybės, Vilniaus miestui pagerins gerbūvį, o žmonėms suteiks naujų kokybiškų darbo ir poilsio erdvių

K29 (1)K29 (2)K29 (3)K29 (4)K29_1K29_2K29_3

error: