Eksterjeras SPA Vilnius Anyk+-iai(Vilniaus g. 30, Anyk+-iai) (1)

Architektai: UAB„SP architektų grupė“ (Saulius Pamerneckis, Vytautas Pliadis, Marius Bliujus, Vitalijus Rudokas);

Interjero architektė: Gintė Pamerneckienė;

Konstruktorius: Vilmantas Aidžiulis;

Adresas: Vilniaus g. 80, Anykščiai;

Naujai suprojektuotos dalies plotas: 1442 kv.m;

Realizacija: 2013–2014 m.

 

Sveikatingumo ir poilsio centras „SPA Vilnius Anykščiai“ suprojektuotas unikalioje vietoje: šį objektą supa Anykščių šilelis ir Šventosios upės vingis. Pastatai įkomponuoti pušyne, tad ir projekto autorių naujosios statinio dalies koncepcija aiškiai suprantama – kankorėžis. Ypatinga fasado apdaila, netikėta forma puikiai dera aplinkoje ir palieka išskirtinio objekto įspūdį.

Suprojektuotas pastatas susideda iš dviejų dalių: rekonstruoto viešbučio „Šilelis“ korpuso (plotas 2558 m2) ir naujai suprojektuoto gydomųjų baseinų ir pirčių pastato (plotas 1442 m2). Abu pastatus jungia stiklinė galerija, todėl viešbučio svečiams naujasis priestatas lengvai pasiekiamas.

Viešbutis, kuris dabar rekonstruotas – keturių aukštų pastatas su rūsiu – statytas 1989 metais. Jo pagrindinė funkcija ir po rekonstrukcijos išliko ta pati – žmonių trumpalaikis apgyvendinimas. Architektai daugiau dėmesio skyrė rekonstruojamo viešbučio fasadams ir interjerams, o funkcinė planinė schema, konstruktyvas palikti tie patys. Padidintas pastato aukštingumas – ant ketvirto aukšto suprojektuotas antstatas– tačiau mastelio tai beveik nepakeitė, kadangi pokytis buvo nežymus. Pasak architektų, siekta išlaikyti pastato charakterį.

Pirmajame viešbučio aukšte suprojektuotas vestibiulis ir restoranas, po rekonstrukcijos šios patalpos praplėstos ir pritaikytos didesniam žmonių skaičiui (kadangi padidėjo pastato plotas). Viršutiniuose aukštuose suprojektuoti viešbučio numeriai, iš viso jų įrengta 47. Architektai nemažai padirbėjo ir prie viešbučio interjerų – numeriai pritaikyti šiuolaikiniams poreikiams, naudojamos natūralios ir švelnių atspalvių medžiagos: mediena, faneros plokštės, šviesiai dažytos plokštumos. Dominuoja ir keletas akcentinių žalios bei oranžinės spalvos atspalvių, tai siejama su aplink žaliuojančio pušyno spalvomis.
Naujai suprojektuotame pastate įrengti gydomieji baseinai ir pirčių kompleksas bei kitos SPA patalpos. Pastato planas elipsės formos, o tūris – netaisyklingo kūgio. Perteikti kankorėžio įspūdį padėjo ir pasirinkta išskirtinė pastato apdaila. Priestate suprojektuoti trys baseinai: suaugusiųjų, vaikų ir masažinis. Atskiroje patalpoje yra vertikaliųjų vonių baseinas aerobikos užsiėmimams ir pirčių kompleksas, taip pat įrengti druskų ir arabiško masažo kambariai. Baseinai lankytojų laukia atviroje patalpoje, čia palikta vieno aukšto erdvė, o pakraščiuose įrengtos konsolinės patalpos masažo kambariams. Kaip ir viešbučio pastate, ir naujajame priestate vyrauja natūralios šviesios medžiagos, naudojamos medžio dailylentės, faneros plokštės, įvairios plytelės. Interjero akcentas – žalia spalva.

Abiejų korpusų pastatų spalviniai sprendimai dera tarpusavyje. Kadangi objektai suprojektuoti pušyne, architektai atitinkamai pasirinko tamsiai pilkus – pušies kamieno – atspalvius ir kontrastingą oranžinę spalvą. Fasadai išsiskiria netradicine, kankorėžio įvaizdį sukuriančia apdailos medžiaga. Pasak architekto S. Pamerneckio, ši apdailos medžiaga padėjo išvengti laužytų kūgio formų, todėl matomas tolygus perėjimas. Viešbučio pastato apdailai naudota nemažai šviesaus medžio dailylenčių, taip pat oranžinių ir tamsiai pilkų spalvų plokštės. Oranžine spalva išskirtas didesnis pirmojo aukšto įėjimas į pastatą ir antstatas ketvirtame aukšte – taip tarsi atskiriama senoji dalis nuo naujai suprojektuotosios.

Tiek interjero, tiek eksterjero apšvietimui taip pat skirta itin daug dėmesio. Naujojo korpuso apšvietimas – įspūdingas. Sustiprintas plokštumų lūžio įvaizdis: kiekviena fasado apdailos plokštė apšviečiama iš apatinio kampo ir taip išryškinamas jos lūžis. Viešbučio korpuse ugniasienės taip pat apšviečiamos itin kūrybiškai, formuojamas tarsi palinkusių laibų pušų kamienų raštas. Interjerų apšvietimas itin įvairus, visose skirtingų funkcijų patalpose jid kuria vis kitą nuotaiką. Viešbučio kambarių šviesa itin jauki, švelni, sukuriama atpalaiduojanti atmosfera. Vestibiulyje naudojami itin skirtingi apšvietimai: apšviestas lubų kontūras, naudojamos atskiros LED lemputės, o apželdinta siena išskiriama šaltesnio tono šviesa. Daugiausiai dėmesio skirta naujojo priestato interjero apšvietimui: žalio atspalvio šviestuvais sustiprinta dominuojanti spalva, bendrosios erdvės apšviestos švelniai gelsvai, o pirtyse paletė dar įvairesnė: apšvietimo gama varijuoja nuo melsvo iki rausvo atspalvio.

„SP architektų grupės“ renovuotas objektas – išskirtinio architektų dėmesio ir kūrybos pavyzdys. Apgalvotos tiek eksterjero, tiek interjero detalės, viskas vientisai sujungta, aiškiai pabrėžti esminiai akcentai. Objektas išsiskiria ir puikiai prie aplinkos priderinta architektūra: nesudarkytas kraštovaizdis, aiškiai jaučiamas ne per didelis mastelis, deranti, neišsišokanti spalvų gama. Objektas, suprojektuotas atsižvelgiant į aplinką, turi savitą veidą.

 

Greta Trapikienė