Architektai: UAB „Architektūros kūrybinė grupė“
Adresas: Lvovo g. 105A, Vilnius
Užsakovas: UAB „Daltonas“
Bendras plotas: 10226,0 m²
Realizacija: 2019
Fotografas: Ričardas Čerbulėnas

Vilniuje, Japoniško sodo pašonėje, Lvovo gatvės pabaigoje, netoliese vieno intensyviausių eismo traktų  – Geležinio Vilko gatvės – dešiniojo Neries kranto administraciniais pastatais užpildytoje zonoje baigtas statyti Park Town biurų pastatas. Artimiausioje jo aplinkoje gausu panašios tipologijos ir paskirties pastatų, pastarasis pratęsia naujų biuro pastatų struktūrą tiek žvelgiant nuo Žalgirio, tiek nuo Lvovo gatvių ar nuo Konstitucijos prospekto. Šis biurų kompleksas pastatytas vietoj anksčiau buvusio autoserviso su garažais. Šalia dviejų tūrių architektūrinės kompozicijos užsilikęs dar didelių statybų nepakeistas mažytis kelių namų kvartalas, tiksliau sakant, likusios penkios gyvenamosios sodybos.

Park Town pastato tūriui įtakos turėjo pati sklypo forma ir buvęs užstatymas  – į Lvovo gatvę stačiu kampu besiremiančio sklypo principu ir formuojamas pailgas, lygiagretainio plano tūris. Pastatas  – ramus tiek tūriu, tiek fasadine išraiška: aiškus, nepretenzingas ir su cinkeliu – jį užbaigiančiu lengvai nubanguojančiu stogu. Visas pastatas dengtas stiklo plokštėmis, o štai sienas suskaido reguliarus baltų vertikalių juostų rimtas. Labai svarbus ir vadinamuoju penktuoju fasadu tampantis stogas  – šiame pagrindiniu akcentu laikomame elemente yra žaismingai išdėstyti stoglangiai, kurie suprojektuoti tik ten, kur reikia, – abiejuose pastato galuose. Aptariamo objekto stogo plastiškumas lyg atsvara kitoje Geležinio Vilko gatvės pusėje esančiam Baltic Hearts biurų kompleksui, kur stogai ne taip, kaip įprasta, plokšti, o lenkti.

Šios „Architektūros kūrybinės grupės“ projektuojami visuomeniniai pastatai pasižymi lakoniška forma ir aiškiu urbanistinio konteksto pajautimu bei funkcionaliu planiniu sprendimu. Vilniaus mieste baltos spalvos biurų, projektuojamų šios įmonės, taip pat daugėja. Šiam aprašomajam biurų kompleksui taip pat pasirinkta balta spalva, kuri iškart išskiria objektą iš bendros visumos, priverčia jį pastebėti. Spalvinis pastatų koloritas pasirinktas irgi neatsitiktinai – atsižvelgta į kontekstą, rasta artimos aplinkos pavyzdžių atitikmenų – tai pagrindinė jau minėto Baltic Hearts biurų komplekso spalva, kaip ir fasade dominuojančių vertikalių metras.

Šis biurų pastatas – labai racionalaus plano, matyti, kad architektai norėjo kuo funkcionaliau užpildyti erdves. Pirmojo korpuso pastato įėjimas suprojektuotas paties tūrio centre, įeinama į jį aplenkus įvažiavimą į dviejų aukštų požeminę automobilių saugyklą. Pirmajame aukšte yra tik jau minėtasis įėjimas  – recepcija, visas kitas aukštas paliktas antžeminei automobilių aikštelei, kuri yra po visu pastatu. Šis aukštas uždengiamas vertikaliomis fasado apdailos juostomis, kurios pratęsiamos iki žemės, taip išlaikomas bendro tūrio įspūdis. Kelios stovėjimo vietos nepatenka į pastato kontūrus ir išeina už jo ribų, taip atsiranda kelios stovėjimo vietos prie pat objekto.

Priklausomai nuo stogo bangos nusileidimo Park Town  yra 6–7 aukštų. Visos biurų patalpos antrajame aukšte, į kurias patenkama tik pakilus liftais arba pro kitoje pastato pusėje esančias evakuacines laiptines. Pastato centre suprojektuoti pasitarimų kambariai, sanitariniai mazgai, virtuvėlės. Šalia evakuacinių laiptinių yra nedidelių salelių poilsiui, kaip ir tik pakilus iš pirmojo aukšto į nedidelį holą. Aplink išorines sienas reguliariai išdėstyti kabinetai, išskirtiniai –pastato galuose ir dėl pastato formos erdvesni, čia gali dirbti didesnis skaičius žmonių. Savo planine struktūra visi aukštai panašūs  – reguliarų kabinetų planą galima keisti, transformuoti į didesnes erdves, atsižvelgiant  į patalpas nuomojančių  biurų poreikius. Be abejo, įdomiausios patalpos – paskutiniuose aukštuose, kur juntamas stogo lenktumas  – čia įkurdinama atvira, neįstiklinta, į bendrą tūrį įeinanti terasa, atgręžta į gamtinį kraštovaizdį, tarsi jungtis su šalia būsiančiu Japonišku sodu. Šios patalpos ertmė sujungiama į bendrą tūrį naudojant jau minėtą fasadinį sprendimą – vertikaliomis apdailos juostomis.

Greta pirmojo korpuso iškilo ir sudėtingesnės formos U plano biurų pastatas, o jie kartu sudaro visą kompleksą. Naujame pastate įsikūrė įvairesnės funkcijos patalpos: kavinės, konferencijų salės ir t. t. Antrajame korpuse daugiau dėmesio skirta ir pirmojo aukšto interjero sprendiniams: vyrauja pilki ir šviesūs tonai, kuriuos pagyvina didžiulė apželdinta siena, ir virš jos esantis stoglangis, pro kurį matoma ir terasa. Būtent minėta terasa antrajame pastato aukšte, yra pastato išskirtinumas, o iš jos atsiveria nematyta panorama į dar projektuojamą Japonišką sodą.

 Abiejų pastatų fasadinė išraiška tokia pati, o stogai taip pat turi lengvą bangelę, kuri tampa dar vienu papildomu objekto fasadu. Šis Park Town biurų kompleksas logiškai užbaigia ir papildo esamų pastatų urbanistinę struktūrą, panaudodamas ir būsimą Japoniško parko potencialą, kuris suteikia išskirtinumo pačiam projektui.

Dalia Traškinaitė

error: